dijous, 22 d’abril del 2010

FRAGMENTS DELS LECTORS


Poc a poc, aconseguim donar-li forma a la festa del llibre i la rosa.
Avui i gràcies a les vostres aportacions, hem muntat l'exposició de llibres. En un principi la idea era fer una mostra dels últims llibres llegits però, finalment n'hem afegit aquells volums que tenim per les nostres prestatgeries i que resulten extraordinaris (per antics, curiosos o, simplement bonics).
Això ha implicat un munt de sorpreses... feu una ullada, no us decebrà.

L'altra sorpresa han estat les cites dels lectors, de les quals ja us férem un tast en l'apunt de dilluns i que avui us oferim quasi al complet, crec que pot esdevindre un bonic regal de Sant Jordi.
Hem d'agrair-vos la participació, tant per l'allud de cites que s'han rebut com per la quantitat de llibres que s'han prestat per a l'exposició.
Igualment agrair el mural que han creat Verónica Teba i Adrià Sánchez del grup de 3r INNOVACIÓ i que ens serveix per introduir aquest apunt.

Si algú vol aprofitar eixe llibre regal per a la seua felicitació de Sant Jordi pot anar al següent enllaç i se'l podrà descarregar en word per tal de poder escriure el text. Per descomptat comptem amb el permís imaginari del creador de la imatge, Manolo José López de León (del concurs de la Vanguardia).
Gràcies a tothom, especialment a Juan Martínez per resoldre el problema amb el WORD i a Fran Navarro pel seu assessorament informàtic.

I allò més important aprofiteu l'avinentesa i GAUDIU DELS LLIBRES ("Un bon llibre és sempre una provocació", Fuster)


SELECCIÓ DELS LECTORS:

ESTEFANÍA RUBIO (2N BATXILLERAT HUMANÍSTIC)

“Em va deixar anar i va dir que estava bé per una
noia que havia viscut en una barraca. Quan va ser
fora vaig plorar, pel mal als braços, que ja sortien
tot de blaus petits, sinó perquè jo no li havia dit mai
que havia viscut en una barraca i l'única persona
que li ho havia pogut dir era la Paulina. I ella sabia
que em feia vergonya que en Marc ho sabés. Vaig
Vaig mirar per entre les persianes. Davant de casa
hi havia el cotxe de color cafè amb llet.
Vaig pensar que em tornaria boja, i pensar que
m'hi tornaria potser volia dir que ja m'hi havia
tornat."

El carrer de les camèlies
, Mercè Rodoreda.

SARA EL FADALÍ (2N BATXILLERAT CIENTÍFIC)

“ -¿Per què, a l’escola, ningú no ens parla mai de la fam?
¿Dels que l’organitzen i dels que la combaten?
-Per mi, també és un misteri .Molts mestres, professors i
professores d’instituts i d’escoles són gent oberta, generosa,
profundament solidària amb la lluita dels pobles del Tercer Món.
Molts d’ells informen els seus alumnes quan es declara una
Epidèmia de fam, com també de les recol·lectes públiques que
s’han originat. Tot i així, no conec cap escola on la fam –que,
cada dia, ,mata més persones que totes les guerres juntes en
tot el planeta- sigui al programa.”

La fam al món explicada al meu fill, Jean Ziegler


MARIAN ESPERT (BIOLOGIA)

"No renuncies al día que os entregan los muertos que lucharon. Cada espiganace de un grano entregado a la tierra,y como el trigo, el pueblo innumerablejunta raíces, acumula espigas,y en la tormenta desencadenadasube a la claridad del universo."


PABLO NERUDA


JOSÉ MIGUEL ORTIZ (3R ESO C)

Sant Jordi, santa diada

Del passat i l’avenir,

Fe i Pàtria nostrada

Del meu cor fas sobreixir

Oh la bella matinada!

Quina joia de collar

Una rosa perlejada

Una rosa a mig obrir!




IVÁN AGRAZ (2N BATXILLERAT HUMANISTIC)

ÕÐÅÐ ÔÏÕ ÅÑÁÔÏÓÈÅÍÏÕÓ ÖÏÍÏÕ

Punto 16 y 17 :
Ἐὰν οὐν λάβῃς την Θεράπαιναν εις ἀγορὰν βαδίζουσαν καὶ Βασανίσῃς , ἅπαντα πεύσῃ. ἔστι δ᾿,᾿ έφη ῾᾿Ερατοσθένης Ὀῆθεν ὁ ταῦτα πράττων, ᾿ὸς οὐ μόνον τὴν σὴν γυναῖκα διέφθαρκεν ἁλλὰ καὶ ἅλλὰς πολλάς· ταύτην γὰρ {τὴν} τέχνην ἔχει.
ΤRADUCCIÓ

TÍTOL : EN DEFENSA A FAVOR DE LA MORT D' ERATÓSTENES (LISIAS)

"Doncs si agafes a la criada la que va al mercat i presta servici a vosaltres i la poses a prova ho sabràs tot. Dia : “El que fa aquestes coses és Eratóstenes d’Oé el qual no solament va pervertir la teua dona sinó a moltes altres. Puix té aquest ofici. "


LOLI SEBASTIÁN (2n BATXILLERAT HUMANÍSTIC)

L´equivocació

"Els dos assumeixen que comença una nova etapa. A les dotze la dona fatal ja està a casa de l´altre. L´home irresistible ja feia temps que havia arribat a casa de l´altra. Després de la nit que han passat separats s´han donat compte de que s´estimaven més del que havien cregut. La dona agafa el mòbil i torna a marcar el número que pensava que mai tornaria a utilitzar. L´home alleujat torna a veure aquell número tan conegut. "
El perquè de tot plegat. Quim Monzó


SANDRA FERNÁNDEZ (2N BATXILLERAT HUMANÍSTIC)


"La gente desaparece cuando muere. La voz, la risa, el calor de su aliento, la carne y finalmente los huesos. Todo recuerdo vivo de ella termina. Es algo terrible y natural al mismo tiempo. Sin embargo, hay individuos que se salvan de esa aniquilación, pues siguen existiendo en los libros que escribieron. Podemos volver a descubrirlos. Su humor, el tono de su voz, su estado de ánimo. A través de la palabra escrita pueden enojarte o alegrarte. Pueden consolarte, pueden desconcertarte, pueden cambiarte. Y todo eso pese a estar muertos. Como moscas en ámbar, como cadáveres congelados en el hielo, eso que según las leyes de la naturaleza debería desaparecer se conserva por el milagro de la tinta sobre el papel."
El cuento nº 13 - Diane Setterfield


CARLOS RUBIÑO (2N BATXILLERAT CIÈNCIES)

"I si canto trist"
"Jo no estimo la por,ni la vull per a demà,no la vull per a avui,ni tampoc com a record;que m'agrada els somrísd'un infant vora el mari els seus ulls com un ramd'illusions esclatant.I si canto tristés perquè no pucesborrar la pordels meus pobres ulls.Jo no estimo la mort,ni el seu pas tan glaçat,no la vull per a avui,ni tampoc com a record;que m'agrada el batecd'aquell cor que, lluitant,dóna vida a la morta què l'han condemnat.I si canto tristés perquè no pucoblidar la mortd'ignorats companys.Jo no estimo el meu cant,perquè sé que han callattantes boques, tants clams,dient la veritat;que jo m'estimo el cantde la gent del carreramb la força dels motsarrelats en la raó.I si canto tristés per recordarque no és aixídes de fa tants anys."

Lluís Llach

CARLES LLINARES (VALENCIÀ)

- “Deixeu-vos morir a la tercera: no vos en penedireu!”
(Framcesc Bodí. El soroll de la resta. Ed. Bromera)

- “Quan va tancar l’armari, la seua vida ja havia passat de la suma a la resta. [...] A partir d’aquell moment, Bataller va iniciar una nova etapa en l’aritmètica de la vida: de la suma va passar a la resta, i de la multiplicació a la divisió.”
(Framcesc Bodí. El soroll de la resta. Ed. Bromera)

- “... va ser en aquell moment, mentre sobrevolava l’àrea de la tragèdia, el verd maragda de la mar substituït pel gris cadàver, que va prendre la decisió de passar del condicional al plusquamperfet; del subjuntiu a l’indicatiu. I després havia aparegut la vall”.
(Framcesc Bodí. El soroll de la resta. Ed. Bromera)

- “Però hi havia alguna cosa que s’amagava per sota de la vall i dels personatges, quelcom que no obeïa als paràmetres de la publicitat. Potser l’única realitat d’aquell somni: Adrienne”
(Framcesc Bodí. El soroll de la resta. Ed. Bromera)

- “La libertad que se prometieron una tarde de luz naranja, entre las sábanas de un hostal para estudiantes, no merecía tocarse con reproches”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “Clemencia tiene los pies pequeños y lágrimas fáciles, tiene los ojos de un pájaro en alerta y la voz de una comadre dichosa”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “Y hubo de todo en ese viaje: en España los ojos vivos de risa de una mujer excepcional, las flores de Tenerife hablando en verso, la deslumbrante bondad de una merluza bajo la luz de una rotonda de cristales, la seda de un jamón de bellota, el aroma a jazmín de un arroz con leche, la película de Almodóvar y las dos bocas de Gael García”.
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “Se reían de sí mismas siguiendo los consejos de la única monja que algo les enseñó en la escuela: la risa cura y el que se cura resuelve.”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “El cuarto oscuro de la memoria funciona discriminando, y nunca se sabe cuál es la exacta mezcla de luz y sombra que da una foto memorable.” (Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “Los pies son como el alma, se notan en la cara. Y andar sobre ellos cuando duelen puede poner en el gesto un enigma del todo indescifrable.”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)


-

“A veces un rumor de nostalgia le subía desde los pies hasta la frente. Y desde las orejas hasta el ombligo algo ardiente le iba corriendo bajo la piel hasta que le brotaba un sudor tibio que en lugar de aliviarla la ponía al borde de un ataque de llanto. Todo eso empezó a pasarle cuando un hombre que era dos al mismo tiempo desapareció de su vera como de pronto amaina un temporal.
- Eso es la menopausia- le dijo su hermana…”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “Afirma un genio del buen decir que la calentura, como el poder, ofusca a los inteligentes y a los pendejos los vuelve locos. Sin duda ése fue el caso del marido de Paula.”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)

- “…Julia Corzas era pálida como un canario, inconsciente como un gorrión, necia como un pájaro carpintero, concentrada como lechuza, incansable como si fuera un colibrí. Tan distintas alas en la misma mujer daban una criatura atractiva y volátil, empeñada en decir que sólo ambicionaba estarse quieta…”
(Ángeles Mastretta. Maridos. Ed. Seix Barral)


PEPA LÓPEZ (BIOLOGIA)

Ser “Tothom s’imagina ser distint de com és. Si no fos així, ningú no tindria prou paciència per a suportar-se a si mateix”.

Joan Fuster. Diccionari per a ociosos.

"¡Con lo fácil que sería todo si pudiesen leerse el pensamiento¡."

Camilla Läckberg. La princesa de hielo.

“El feminismo nos muestra el poder de la mejora de la conciencia, y quiero tomar prestada esta técnica para la selección natural. La selección natural no solo explica toda la vida; también mejora nuestra conciencia sobre el poder que tiene la ciencia para explicar cómo puede emerger algo completamente organizado a partir de comienzos simples sin ninguna guía deliberada. La comprensión completa de la selección natural nos anima a introducirnos audazmente en otros campos. Hace que asomen nuestras sospechas, en esos otros campos, sobre el tipo de alternativas falsas con las que una vez, en las épocas predarwinianas , nos engaño la biología. ¿Quién antes de Darwin, podría haber imaginado que algo tan aparentemente diseñado como el ala de una libélula o el ojo de un águila fuera en realidad el producto final de una larga secuencia de causas no aleatorias, sino puramente naturales?”

Richard Dawkins .El espejismo de Dios.


“L'home fill d'aquestes terres llegia al paisatge com en un llibre”. El camp del dolor (Contes d’hivern)
“La vella Laponia es va girar vers ells, i els seus ulls resplendiren com l’or a la claror produïda per un llum”.

Isak Dinesen. El conte del Noi Mariner (Contes d’hivern)


MIGUEL ÀNGEL LINO (MÚSICA)

“ Desperté al alba. Recuerdo la luz, de oro líquido, derramándose por las sábanas. Había dejado de nevar y alguien había cambiado el mar tras mi ventana por una plaza blanca de la que emergían unos columpios y poco más. Mi padre, hundido en una silla junto a mi cama, alzó la vista y me observó en silencio. Le sonreí y se echó a llorar. Fermín, que dormía a pierna suelta en el pasillo, y Bea, que le sostenía la cabeza en el regazo, oyeron sus lágrimas, un lamento que se perdía a gritos, y entraron en la habitación. Recuerdo que Fermín estaba blanco y flaco como una raspa de pescado. Me contaron que la sangre que corría por mis venas era suya, que yo había perdido toda la mía, y que mi amigo llevaba días atiborrándose de pepitos de lomo en la cafetería de la clínica para criar glóbulos rojos en caso de que yo necesitase más. Quizá eso explicase por qué me sentía más sabio y menos Daniel.”

Carlos Ruiz Zafón. La sombra del viento


JOAQUIM NAVARRO I CASTELL
...
“Si m’haguera d’endur un sol llibre a una illa deserta”, digué Irene, “ja saps que l’elegit seria l’Odissea, no sé per què m’ho preguntes.”
“Per si de cas: és una pregunta clàssica. I si en foren dos?”
“Si en foren dos, el segon seria un volum de tragèdies d’Eurípides. I el tercer, també per si de cas, seria La Divina Comèdia. Quan em portes a l’illa deserta, recorda’t de posar-los ben embolicats a la motxilla...”
“Serà un bagul o dos maletes, no una motxilla: el viatge serà llarg...”
“Si és una illa tropical, no caldrà molta roba.”
“Però jo no en tindria prou, amb tres llibres...” Als hotels d’Anglaterra i dels Estats Units damunt de la tauleta de nit, o al calaix, recordà, sol haver-hi una Bíblia. Amb això se suposa que un viatger solitari en té prou, si és un sol llibre que siga el que ha escrit Déu, però Déu no ha escrit res, i els homes massa.
“Ni amb tres mil”, va dir ella.
“Per això no me n’enduré cap.”
“Quan hi arribem, en busques una coveta agragable, prop de la platja, i allá llegiré i contemplaré la mar”.
“Per què Eurípides?”, va preguntar ell.
“Per les protagonistes boges, per la passió i l’excés, Fedra, Medea: deu ser per compensar que jo he estat sempre una dona tranquil·la, massa tranquil·la i tot. Ah, i que siga una cova ventilada, que no hi faça calor a l’estiu.”
...

JOAN FRANCESC MIRA: “El Professor d’Història”, Editorial Proa, 1a edició, Barcelona, 2008, pp. 141-142


CARMEN TOMÉ (Castellà)

“Algunos llevan sombreros de viajero, todos han perdido la esperanza varias veces bajo la lluvia de los andenes, que es la más cruel y la más fría que existe, porque el portento esquiva a los avisados y repetidores arrepentidos que, en su día, víctimas de su propio pánico ante el pasmo, dejaron huir la ocasión como locomotora que se adentra en la noche.”“Tras la puerta con letrero de neón, ninguna chica baila en mitad de la noche por que la noche aquí no es, en realidad, reino de saxofones y tintineo de vasos, sino un oscuro territorio de grillos.”
Carlos Castán .Frío de vivir


“Afuera el campo se sacudía la modorra de la noche y los primeros rayos de sol cruzaban como sablazos los picos de l cordillera, calentando la tierra y evaporando el rocío en una fina espuma blanca que borraba los contornos de las cosas y convertía el paisaje en una visión de ensueño[...] Sintió que las alamedas imprecisas, los trigales dorados y los lejanos cerros orados perdiéndose en el cielo translúcido de la mañana, eran un recuerdo antiguo en su memoria, algo que había visto antes exactamente así y que ese instante ya lo había vivido.”
Isabel Allende . La casa de los espíritus,


“El món dels seus pares estava construït amb objectes fets malbé, que mai no s’hi tiraven per si de cas.”“ “Eixa és la qüestió: no introduir mai cap altra nota discordant; ser gris entre els grisos, no destacar entre aquells que destaquen.” Quim Monzó. Mil cretins


“La niña tiene la historia, y cuando una persona es lo bastante afortunada para vivir dentro de una historia, para habitar un mundo imaginario, las penas de este mundo desaparecen. Mientras la historia sigue su curso, la realidad deja de existir.”“Quiero hablar de felicidad y bienestar, de esos raros e inesperados momentos en que enmudece la voz interior y uno se siente en paz con el mundo.” Paul Auster. Brooklyn Follies


“ En medio del horror, la vida cotidiana siempre prosigue y eso ha salvado la cordura de muchos.”“[...] la verdad es un artefacto microscópico que sirve para medir con precisión milimétrica el orden del mundo.”“No creía que el ensueño fuera interrupción de lo real, sino más bien una entrada.”
Ricardo Piglia. La ciudad ausente


Ángel Henares Juárez (2n Batxillerat- SOCIALS)

Chuck Palahniuk " El club de la lucha

“La publicidad nos hace desear coches y ropas, tenemos empleos que odiamos para comprar mierda que no necesitamos. Somos los hijos malditos de la historia, desarraigados y sin objetivos. No hemos sufrido una gran guerra, ni una depresión. Nuestra guerra es la guerra espiritual, nuestra gran depresión es nuestra vida. Crecimos con la televisión que nos hizo creer que algún día seriamos millonarios, dioses del cine o estrellas del rock, pero no lo seremos y poco a poco nos hemos dado cuenta y estamos, muy, muy cabreados.”

JUAN MARTÍNEZ (Educació Física)

Capítulo 7

“Toco tu boca, con un dedo toco el borde de tu boca, voy dibujándola como si saliera de mi mano, como si por primera vez tu boca se entreabriera, y me basta cerrar los ojos para deshacerlo todo y recomenzar, hago nacer cada vez la boca que deseo, la boca que mi mano elige y te dibuja en la cara, una boca elegida entre todas, con soberana libertad elegida por mí para dibujarla con mi mano en tu cara, y que por un azar que no busco comprender coincide exactamente con tu boca que sonríe por debajo de la que mi mano te dibuja.
Me miras, de cerca me miras, cada vez más de cerca y entonces jugamos al cíclope, nos miramos cada vez más de cerca y los ojos se agrandan, se acercan entre sí, se superponen y los cíclopes se miran, respirando confundidos, las bocas se encuentran y luchan tibiamente, mordiéndose con los labios, apoyando apenas la lengua en los dientes, jugando en sus recintos donde un aire pesado va y viene con un perfume viejo y un silencio. Entonces mis manos buscan hundirse en tu pelo, acariciar lentamente la profundidad de tu pelo mientras nos besamos como si tuviéramos la boca llena de flores o de peces, de movimientos vivos, de fragancia oscura. Y si nos mordemos el dolor es dulce, y si nos ahogamos en un breve y terrible absorber simultáneo del aliento, esa instantánea muerte es bella. Y hay una sola saliva y un solo sabor a fruta madura, y yo te siento temblar contra mí como una luna en el agua.”

JULIO CORTÁZAR. RAYUELA



ISABEL I GOYI (FRANCÉS)


« - Va revoir les roses. Tu comprendras que la tienne est unique au monde. Tu reviendras me dire adieu, et je te ferai cadeau d'un secret. Le Petit Prince s'en fut revoir les roses. - Vous n'êtes pas du tout semblables à ma rose, vous n'êtes rien encore, leur dit-il. Personne ne vous a apprivoisées et vous n'avez apprivoisé personne. Vous êtes comme était mon renard. Ce n'était qu'un renard semblable à cent mille autres. Mais j'en ai fait mon ami, et il est maintenant unique au monde. Et les roses étaient gênées. - Vous êtes belles mais vous êtes vides, leur dit-il encore. On ne peut pas mourir pour vous. Bien sûr, ma rose à moi, un passant ordinaire croirait qu'elle vous ressemble. Mais à elle seule elle est plus importante que vous toutes, puisque c'est elle que j'ai arrosée. Puisque c'est elle que j'ai abritée par le paravent. Puisque c'est elle dont j'ai tué les chenilles (sauf les deux ou trois pour les papillons). Puisque c'est elle que j'ai écoutée se plaindre, ou se vanter, ou même quelquefois se taire. Puisque c'est ma rose. Et il revint vers le renard : - Adieu, dit-il... - Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est très simple : on ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux. - L'essentiel est invisible pour les yeux, répéta le petit prince, afin de se souvenir. (…) «
Le Petit Prince. Antoine de Saint-Exupéry

ÀNGELS RAUSSELL (Anglés)
" I want you to have your own thoughts even when I hold you in my arms"
E. M. Forster. A room with a view


ALICIA ALCARAZ (Valencià)

“L'experiència, sovint repetida, la crua i amarga experiència, li havia ensenyat feia temps que (...), tota aventura, que al principi comença com aventura fàcil i amable i dóna a la vida tan agradable varietat, acaba sent, inevitablement, un problema en gran manera espinós, que condueix en definitiva a una situació penosa.”“(...) s'estimaven com una cosa molt propera i estimada, com a marit i dona, com tendres amics; havien nascut l'un per l'altre i no comprenien per què ella tenia un marit i ell una dona. Eren com dos ocells de pas obligats a viure en gàbies diferents. (...) i van sentir que aquell amor els havia canviat.”“Tenia dues vides: una franca, oberta, vista i coneguda de tot el que volgués, plena de franquesa relativa i relativa falsedat, una vida igual a la que portaven els seus amics i coneguts, i una altra que lliscava en secret. I a través de circumstàncies estranyes, potser accidentals, resultava que tot el que havia en ell de veritable valor, de sinceritat, tot el que formava el fons del seu cor estava ocult als ulls dels altres;”

Anton Chéjov La senyora del gos i altres contes

“ En la vida de un hombre no solamente ocurren las cosas
Uno también construye lo que le ocurre. Lo construye,
lo invoca, no deja escapar lo que le tiene que ocurrir.
Así es el hombre. Obra así incluso sabiendo o sintiendo
desde el principio, desde el primer instante, que lo que hace es algo fatal.
Es como si se mantuviera unido a su destino, como si se llamaran y se crearan mutuamente.
No es verdad que la fatalidad llegue ciega a nuestra vida, no.
La fatalidad entra por la puerta que nosotros mismos hemos abierto, invitándola a pasar.”

Sándor Márai. El último encuentro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada