dijous, 9 de febrer del 2017

PETXA KUTXA

Al febrer de 2003, dos arquitectes de Tòquio van posar en pràctica una brillant idea que s'ha anat estenent pel nostre petit i interconnectat món. Una bona idea que val la pena conèixer ... i provar.Pecha Kucha: simple i brillant ...Les idees més simples fan les millors solucions. Mark Dytham (@markdytham) i Astrid Klein, arquitectes, ho tenien molt clar quan es van enfrontar a un singular dilema en la promoció del seu projecte de networking:Com reunirien a la major quantitat possible de joves dissenyadors en un espai experimental, de manera que tots pogueren presentar el seu treball amb èxit?La solució proposada per Astrid i Mark va ser tan senzilla com genial. Van decidir establir una única norma que els assistents havien de respectar rigorosament:La presentació havia de constar de 20 diapositives, i el ponent havia de dedicar exactament 20 segons a cadascuna.Impossible avorrir-se! 6 minuts i 40 segons per presentació.No es tractava d'una simple limitació de temps, ja que això ja estava inventat (i sabem que no funciona!). La veritable clau era al "20 × 20", el mètode formal que d'alguna manera "garantia" al ponent i al seu públic una exposició dinàmica i sistemàtica de totes les idees rellevants que valia la pena compartir.... I per descomptat, la idea va tenir un èxit rotund.La bona acollida del format aviat va portar a la creació de les PechaKucha Nights, que ja se celebren a més de 700 ciutats de tot el món: PechaKucha Nights al món.L'origen del termeCom ja hauràs imaginat, el terme ve del japonès: ペ チ ャ ク チ ャ.Pecha Kucha (que podem veure escrit junt o separat), és una onomatopeia japonesa que s'usa per referir-se al so d'una xerrada casual.En aparença, la fonètica de Pecha-Kucha no és complicada, però diuen els entesos que en realitat es pronuncia així: pet-shah Coot-shah.Com es fa? En 5 passos

 CONSELLS PER CREAR UN PETXA-KUTXA

En el meu cas, per convertir una presentació "convencional" en una Petxa Kutxa, utilitze el següent sistema en 5 passos:

  1  Definir l'estructura bàsica: dividit la matèria en els apartats o capítols habituals, però assegurant-me que és un múltiple de 20, per exemple 5.
  2  Dividir els apartats: dividit 20 entre la quantitat d'apartats que tinc, en aquest cas, 20/5 = 4.
   3 Desenvolupar els conceptes: a continuació decidesc quins són els (en aquest cas 4) conceptes essencials de cada apartat i a cada un li assigne una diapositiva. Ja tinc 20 diapositives, cadascuna amb un concepte, dins d'un esquema lògic.
  4  Provar: finalment, ¡a assajar! Prove a desenvolupar cada concepte en 20 segons. Per als més complexos, faig un esforç de síntesi i per als més simples, intente afegir algun "gest de complicitat" que m'ajude a amenitzar.
  5  Control de qualitat: Com la presentació dura menys de 7 minuts, no és difícil trobar un "voluntari" que faça de conillet d'índies i m'escolte. A continuació li demane que faça una mica de crítica constructiva per ajudar-me a "polir" el meu treball.

Fes clik ací 

Adaptació de la web 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada